Spelregels

Je moet een Tourploeg van vijftien renners samenstellen. Een van hen benoem je tot kopman. Die komt in aanmerking voor dubbele punten. Verder moet je vijf zogenaamde minkukels opgeven, die minpunten opleveren als ze in een etappe bij de eerste twintig eindigen. Daarnaast moeten enkele extra vragen beantwoord worden.
REGLEMENT TOURTOTO 2013

1. Stel een ploeg van vijftien renners samen. Zij vormen gedurende de hele Tour de France jouw ploeg. Benoem een kopman. De kopman verdient dubbele punten tijdens de dagetappes. De bonuspunten voor het dragen van de gele trui, groene trui, bolletjestrui en de punten voor het eindklassement worden niet verdubbeld. Anders zou de kopman een (te) groot stempel kunnen drukken op de Tourtoto.
Geef vijf reserves op (in rangorde 1. 2. 3. 4. 5.) voor het geval de opgegeven renners uiteindelijk toch niet van start blijken te gaan. Eenmaal gestarte renners die uitvallen worden niet vervangen door reserves.
2. Geef vijf minkukels op: renners van wie je verwacht dat ze in geen enkele etappe bij de eerste twintig eindigen. Eindigt een minkukel wel bij de eerste twintig, dan worden daarvoor strafpunten in mindering gebracht. Zie onderstaande puntentelling. Geef ook minimaal drie reserve-minkukels op, voor het geval opgegeven renners niet van start gaan (in volgorde 1 t/m 3) . Wie slim denkt te zijn door minkukels op te geven die niet van start gaan, komt bedrogen uit. De opzet is dat iedereen vijf minkukels opstelt die daadwerkelijk starten. Indien nodig zal de toto-organisatie het aantal minkukels middels loting aanvullen tot vijf. Het is in je eigen belang om dat te voorkomen.
De punten voor de gele trui, groene trui, bolletjestrui en punten voor het eindklassement worden voor een minkukel ook in mindering gebracht. Er zijn ook nog een aantal extra punten te verdienen met de volgende vijf vragen:

(Ploegen)TIJDRIT:

Voorspel welke renners hiervoor in totaal het minste tijd nodig hebben, in volgorde van 1 tot en met 5. Wie de snelste renner goed heeft, krijgt 25 punten. Wie de nummers 2, 3, 4 en 5 op de goede plaats heeft voorspeld, verdient 10 punten per renner. Eindigt de genoemde renner wel bij de eerste vijf, maar niet op de positie die jij voorspeld hebt, dan levert dat vijf punten per renner op.
Maximaal te verdienen punten: 25+10+10+10+10=65 punten.

EINDKLASSEMENT:

Voorspel de top vijf van het eindklassement van de Tour 2012, in volgorde van 1 tot en met 5. Wie de eindwinnaar juist heeft, krijgt 25 punten. Wie de nummers 2, 3, 4 en 5 op de goede plaats heeft voorspeld, verdient 10 punten per renner. Eindigt de genoemde renner wel bij de eerste vijf, maar niet op de positie die jij voorspeld hebt, dan levert dat vijf punten per renner op. Voor de goede orde: je hoeft je niet te beperken tot de renners die je in je eigen Tourploeg opgenomen hebt.
Maximaal te verdienen punten: 25+10+10+10+10=65 punten.

FINISHERS:

Voorspel hoeveel renners de finish in Parijs halen. Heb je het correcte antwoord, dan levert dat 25 punten op. Voor elke renner dat je er naast zit, krijg je 5 punten minder. Voorbeeld: in 2011 haalden 167 van de 198 coureurs Parijs. Een voorspelling van 165 of 169 leverde dus 25-10 = 15 punten op. Voor de duidelijkheid: als je er meer dan vijf renners naast zit, levert dit geen minpunten op. Dan scoor je gewoon nul punten voor deze vraag.

PLAATS BESTE NEDERLANDER:

Voorspel DE PLAATS in het eindklassement van de beste Nederlander (je hoeft geen naam te noemen). Heb je het correcte antwoord, dan levert dat 25 punten op. Voor elke plaats dat je er naast zit, krijg je 5 punten minder. Voorbeeld: in 2011 eindigde de beste Nederlander als 21e (Ruijgh). Een voorspelling van 17 of 25 leverde dus 25-20 = 5 punten op. Voor de duidelijkheid: als je er meer dan vijf plaatsen naast zit, levert dit geen minpunten op. Dan scoor je nul punten voor deze vraag.

GEMIDDELDE SNELHEID TOURWINNAAR:

Voorspel de gemiddelde snelheid van de uiteindelijke Tourwinnaar tot drie cijfers achter de komma (tot op de meter dus). Om een indicatie te hebben: vorig jaar won Evans met een gemiddelde snelheid van 39,789 km/uur. Degene die er het dichtste bij zit, scoort voor deze vraag 25 punten. De nummer twee krijgt 20 punten, drie 15 punten, etc. Slechts vijf deelnemers zullen dus punten scoren met deze vraag.
De punten voor de extra vragen worden opgeteld bij het algemeen puntenklassement. Bovendien is er een extra prijs voor degene die de meeste punten scoort voor bovenstaande vijf extra vragen.
Ook is er een prijs voor wie gedurende de hele Tour de hoogste dagscore behaalt.

De deelnamekosten bedragen VIJF EURO.

De verdeling van het prijzengeld is als volgt:

Eerste prijs: 50 procent van de prijzenpot
Tweede prijs: 25 %
Derde prijs: 10 %
Vierde prijs: 5 %
Hoogste dagscore: 5 %
Klassement extra vragen: 5 %

De stand wordt dagelijks bijgehouden op internet, zodat je ook van thuis uit of vanuit je vakantieadres op de hoogte kunt blijven van de gang van zaken:
http://angel.brabantsdagblad.nl/bd/tourtoto/stand.html

Etappe-uitslagen en eindklassementen worden in principe niet met terugwerkende kracht herzien n.a.v. bijvoorbeeld dopinguitslagen. Dit om praktische redenen: dopingprocedures slepen meestal maanden voort.

Daar waar het reglement niet in voorziet, beslist de Tourtoto-organisatie.

Namens de Tourtoto-organisatie,

Sander van Mersbergen 30181
Tom de Louw 30054

BD TOURTOTO PUNTENTELLING

Voor de volledigheid nog even de volledige puntentelling.

Per etappe:

Plaats

Punten

1.

30

2

25

3

22

4

20

5

18

6

16

7

14

8

13

9

12

10

11

11

10

12

9

13

8

14

7

15

6

16

5

17

4

18

3

19

2

20

1

Voor de minkukels geldt dezelfde puntentelling, maar dan worden ze niet
opgeteld maar afgetrokken.

De drager van de gele trui is dagelijks (behalve op de rustdag) goed voor
10 bonuspunten, de drager van de groene en de drager van de bergtrui is
goed voor 5 bonuspunten per dag. Rijdt een van jouw minkukels in het groen
dan betekent dat dus 5 punten aftrek.

In de diverse eindklassementen kunnen de volgende punten behaald worden:

Algemeen klassement:

Plaats

Punten

1

100

2

90

3

80

4

70

5

60

6

50

7

40

8

30

9

20

10

10

Punten- (groene trui) en bergklassement (bolletjestrui):

Plaats

Punten

1

50

2

40

3

30

4

20

5

10

 

 

 

Daarbij komen de scores van de extra vragen vragen:
TIJDRIT:

Voorspel de top vijf van de tijdritten (proloog, etappe 9 en 19) in deze Tour, in volgorde van 1 tot en met 5. Wie de winnende renner goed heeft, krijgt 25 punten. Wie de nummers 2, 3, 4 en 5 op de goede plaats heeft voorspeld, verdient 10 punten per renner. Eindigt de genoemde renner wel bij de eerste vijf, maar niet op de positie die jij voorspeld hebt, dan levert dat vijf punten per renner op.
Maximaal te verdienen punten: 25+10+10+10+10=65 punten.
FINISHERS: Voorspel hoeveel renners de finish in Parijs halen. Een juiste
score levert 25 punten op. Per renner dat je er naast zit, krijg je 5 punten
minder. Voorbeeld: 117 renners halen Parijs. Een voorspelling van 120 of 114
is goed voor 25 – 15 = 10 punten.

GEMIDDELDE SNELHEID TOURWINNAAR: Voorspel de gemiddelde snelheid van de
uiteindelijke Tour-winnaar tot drie cijfers achter de komma (tot op de meter
dus). Wie er het dichtste bijzit verdient 25 punten, de nummer twee krijgt
20 punten, de nummer drie 15 punten, de nummer vier 10 punten en de nummer
vijf 5 punten.

BESTE NEDERLANDER: Voorspel DE PLAATS in het eindklassement van de beste
Nederlander (je hoeft geen naam te noemen). De juiste voorspelling is goed
voor nog eens 25 punten. Voor elke plaats dat je er naast zit, gaan er vijf
punten vanaf. Dus: 25-20-15-10-5 punten.

EINDKLASSEMENT: Voorspel de top vijf van het eindklassement van de Tour, in volgorde van 1 tot en met 5. Wie de eindwinnaar juist heeft, krijgt 25 punten. Wie de nummers 2,
3, 4 en 5 op de goede plaats heeft voorspeld, verdient 10 punten per
renner. Eindigt de genoemde renner wel bij de eerste vijf, maar niet op de
positie die jij voorspeld hebt, dan levert dat vijf punten per renner op.
Maximaal te verdienen punten: 25+10+10+10+10=65 punten.

De punten voor de extra vragen worden opgeteld bij het algemeen punten-
klassement. Bovendien is er een extra prijs voor degene die de meeste
punten scoort voor bovenstaande vijf extra vragen.
Ook is er een prijs voor wie gedurende de hele Tour de hoogste dagscore behaalt.

Plaats een reactie